Praca za granicą w Unii

Witryna poświęcona tematyce pacy, zarobkom, ofertom pracy, ogłoszeniom w Unii Europejskiej oraz za granicą.

Praca na Cyprze

Republika Cypru, której absolutnym priorytetem polityki gospodarczej jest utrzymania niskiej stopy bezrobocia, nie wprowadziła jednak żadnych restrykcji ani okresów przejściowych odnoszących się do ruchu osobowego z krajów rozszerzonej UE po 1.05.2004 roku. Potrzeba przygotowania się gospodarki Cypru do nowej sytuacji w zakresie rynku pracy wynika z roli „importowanej” siły roboczej w gospodarce Cypru. Trudno jest określić wielkość i głębokość popytu rynku cypryjskiego na polskich pracowników — wstępne szacunki wskazują że na Cyprze mogłoby znaleźć zatrudnienie rocznie ok. 2 tys. osób z Polski (nie wliczając w to pracowników sezonowych w sektorze hotelowym, gastronomii i turystyce) w takich zawodach jak technicy różnych specjalności (przemysł), inżynierowie, majstrowie i robotnicy budowlani różnych specjalności, cieśle, glazurnicy, hydraulicy, spawacze, kierowcy autobusów, pracownicy hoteli i restauracji (sezonowe), pielęgniarki, architekci, analitycy chemiczni, operatorzy maszyn, elektrycy i inni. Istnieje bardzo duże zapotrzebowanie na pracowników pomocniczych w hotelarstwie i gastronomii. Na ogół wymagana jest przynajmniej podstawowa znajomość angielskiego. [Czytaj dalej...]

Praca we Włoszech

Włochy to wspaniały kraj o ciekawej kulturze. Przycuąga także ludzi, poszukujących pracę, gdyż  bezrobocie wynosi tu zaledwie  8,5 proc. We Włoszech obowiązuje dwuletnie ograniczenie w dostępie do rynku pracy dla Polaków. Pomimo bezrobocia Włochy szacują, że w całym kraju brakuje 150 tys. pracowników. Najbardziej brakuje personelu medycznego. Wiele szpitali, klinik prywatnych i domów opieki było zmuszonych do zamykania całych oddziałów z powodu braku personelu. Pracowników w budownictwie, hotelarstwie, rolnictwie i turystyce brakuje szczególnie na północy kraju (Lombardia, Bolzano). Polska nie ma podpisanej z Włochami umowy międzynarodowej. Podjęcie legalnej pracy we Włoszech jest możliwe po spełnieniu kilku warunków. Najpierw należy znaleźć pracodawcę na własną rękę. Po podpisaniu kontraktu z pracodawcą, ten udaje się do miejscowego urzędu pracy i tam składa wniosek z prośbą o wydanie pozwolenia na zatrudnienie obcokrajowca. Jeśli na dane stanowisko pracy nie ma chętnych Włochów, urząd pracy wydaje pozwolenie na pracę (autorizzazione al lavoró). [Czytaj dalej...]

Zatrudnienie w Szwecji

Szwecja jest krajem niezwykle rozległym o małej gęstości zaludnienia. Tym co przyciąga obcokrajowców do tego kraju to przede wszystkim niskie bezrobocie, które wynosi jedynie 6,4 proc. Szwecja od razu po przystąpieniu do Unii otworzyła rynek pracy dla Polaków. Warunki pracy nie mogą oczywiście być gorsze niż te przewidziane przez umowy zbiorowe dla szwedzkich pracowników. Szwedzi obawiają się bardzo, że obywatele nowych państw będą wykorzystywać ich hojny system zasiłków. Zapowiadają rygorystyczne kontrole w tym względzie. Jak na razie nie było takich przypadków (sierpień 2004 r.) Najbardziej brakuje lekarzy, pielęgniarek i nauczycieli. Pracę mogą znaleźć także specjaliści z branży informatycznej, komunikacyjnej, transportu, biotechnologii, inżynierii, budownictwa. Można także jeździć do prac sezonowych w rolnictwie i ogrodnictwie, np. do zbioru runa leśnego. [Czytaj dalej...]

Zatrudnienie w Portugalii

Bezrobocie w Portugalii wynosi zaledwie  6,8 proc. jest zatem na tyle niskie, iż można mieć nadzieje na zatrudnienie w tym kraju. Portugalczycy wprowadzili dwuletni okres przejściowy (w tym czasie trzeba uzyskiwać w konsulacie w Polsce wizę pracowniczą). Co roku ustalają limit zagranicznych pracowników, którzy mogą zatrudnić się w poszczególnych branżach.

Najłatwiej znaleźć pracę w budownictwie (tę branżę zdominowali Ukraińcy, którzy są dziś największą grupą imigrantów w Portugalii), turystyce (szczególnie w sezonie letnim w południowym regionie Algarve). Dla obywateli krajów nie należących do Unii Europejskiej możliwość legalnego pobytu jest ograniczona, ponieważ liczba wydawanych pozwoleń na pobyt jest limitowana. [Czytaj dalej...]

Zatrudnienie w Niemczech

Obecnie w Niemczech bezrobocie wynosi 9,3 proc. Przez dwa do siedmiu lat po rozszerzeniu UE niemiecki rynek pracy będzie zamknięty dla pracowników z Polski i innych nowych środkowoeuropejskich członków UE.
•  Ustawa o dostępie obywateli nowych krajów członkowskich UE do niemieckiego rynku pracy stanowi, że co najmniej do  1  maja 2006 r. pozostaną w mocy niemieckie przepisy o udzielaniu cudzoziemcom pozwoleń na pracę oraz umowy dwustronne, takie jak polsko-niemieckie porozumienie o delegowaniu pracowników do drugiego kraju w ramach tzw. umów o dzieło (eksport usług).
•  Niemcy sięgnęli po okresy przejściowe także w niektórych — ich zdaniem szczególnie wrażliwych — usługach: w szeroko rozumianej branży budowlanej, usługach dekoratorskich oraz sprzątaniu budynków, środków transportu i urządzeń.  W tych branżach nadal  obowiązują regulacje  dwustronne, np. porozumienia w sprawie umów o dzieło. [Czytaj dalej...]

Zatrudnienie w Luksemburgu

W Luksemburgu bezrobocie wynosi: 4 proc. Luksemburg zastosował dwuletni okres przejściowy na swobodę świadczenia pracy. Do niewielkiego, najbogatszego kraju Unii, gdzie płace są wyjątkowo wysokie, jadą głównie pracownicy instytucji europejskich, które mają tam swoje siedziby (np. Europejski Trybunał Sprawiedliwości). Polska zawarła z Luksemburgiem dwustronną umowę o pracownikach-stażystach, w ramach której do Luksemburga może pojechać 30 osób rocznie. Polska podpisała z Luksemburgiem porozumienie dotyczące zatrudnienia obywateli obydwu państw w charakterze stażystów. Ma to na celu doskonalenie umiejętności zawodowych i językowych. Osoba chcąca odbyć staż w Luksemburgu musi mieć ukończone 18 lat i nie przekroczone 30 (wykształcenie minimum zawodowe). Staż trwa 1 rok, z możliwością przedłużenia go o 6 miesięcy. [Czytaj dalej...]

Zatrudnienie w Irlandii

Irlandia to kraj, gdzie Bezrobocie na chwilę obecną wynosi ok 4,5 proc. Informacje dotyczące możliwości zatrudnienia w Irlandii. Rząd irlandzki podtrzymuje stanowisko w sprawie nieograniczonego dostępu do rynku pracy dla obywateli krajów przystępujących do Unii Europejskiej, jednakże Minister ds. Socjalnych i Rodziny Mary Coughlan zapowiedziała, że obywatele UE nie będący obywatelami Irlandii lub Wielkiej Brytanii będą uprawnieni do korzystania ze świadczeń socjalnych dopiero po upływie minimum dwóch lat od czasu przybycia i zamieszkania w ww. krajach. Ograniczenia te są reakcją rządu na obawy społeczne związane z przewidywanym przypływem migrantów z krajów przystępujących do Unii Europejskiej. Wprowadzone ograniczenia dotyczą jedynie dostępu do świadczeń socjalnych, a nie dostępu do rynku pracy, który jak zapowiedziano wcześniej, pozostanie nieograniczony. Nie będzie też ograniczeń w dostępie do korzystania z wypracowanych emerytur na warunkach ubezpieczenia oraz rent inwalidzkich. [Czytaj dalej...]

Zatrudnienie w Holandii

Holandia jest prawdziwym rajem dla pracowników z Polski, bezrobocie w tym kraju jest bardzo niskie bo kształtuje się na poziomie  4,5    proc.   Polacy chcący pracować w Holandii są po 1 maja 2004 r. zdani na decyzję Centralnego Urzędu Pracy i Płacy w Hadze. To on ocenia, w których sektorach gospodarki brak jest do pracy Holendrów i obywateli innych państw „starej” UE, i daje wtedy pozwolenie obywatelom spoza państw Piętnastki. O pozwolenie zwraca się holenderski pracodawca. Jeśli będziemy chcieli pracować w Holandii dłużej niż trzy miesiące, należy w konsulacie w Warszawie wystąpić o pozwolenie na pobyt (mając już konkretną propozycję pracy). [Czytaj dalej...]

Zatrudnienie w Hiszpanii

W Hiszpanii jeśli chodzi o pracę nie jest tak źle jak sugerowałoby bezrobocie, które wynosi: 11,2 proc. Zgodnie z hiszpańską ustawą o cudzoziemcach pracodawca, który chce zatrudnić cudzoziemca, przygotowuje kontrakt i występuje do ministerstwa pracy z wnioskiem o pozwolenie na jego zatrudnienie. Cudzoziemiec składa wniosek o wizę w konsulacie hiszpańskim w swoim kraju. Kontrakt w sprawie pracy pracodawca przesyła do ambasady w Warszawie, gdzie jest podpisywany przez kandydata. W ramach polsko-hiszpańskiego porozumienia o pracownikach sezonowych można podejmować pracę nawet na dziewięć miesięcy. [Czytaj dalej...]

Praca w Grecji

Bezrobocie w Grecji nie należy do najniższych, bo wynosi aż: 9,4 proc. Podczas dwuletniego okresu przejściowego Polacy będą musieli załatwiać formalności dotyczące pracy w Grecji, m.in. podpisywać kontrakt na pracę w konsulacie w Polsce. Wcześniej pracodawca, który chce ich zatrudnić, musi załatwić papiery na miejscu, m.in. otrzymać pozytywną opinię urzędu zatrudnienia i policji. Nie ma żadnych szczególnych uregulowań dotyczących pracy studentów czy robotników sezonowych Prawo Greckie zezwala na zatrudnianie obcokrajowców, w tym obywateli polskich. Aby otrzymać pozwolenie na pracę należy najpierw skontaktować się z pracodawcą w Grecji. Tylko pracodawca może wystąpić z wnioskiem do miejscowego urzędu pracy, o wydanie pozwolenie na pracę. [Czytaj dalej...]

Zatrudnienie we Francji

Francja jest krajem o stosunkowo wysokim bezrobociu i  skorzystała ona z możliwości wprowadzenia pięcioletniego okresu przejściowego w sferze wolnego przepływu pracowników. Okres przejściowy wprowadzony przez Francję ma dzielić się na dwa etapy. Pierwszy ma trwać 2 lata, po jego zakończeniu nastąpi ocena wpływu na sytuację na francuskim rynku pracy. W przypadku gdy zostanie uznane, że wprowadzenie swobodnego przepływu pracowników może nadal mieć dla Francji negatywne konsekwencje, okres przejściowy może zostać przedłużony o następne 3 lata. System ten pozwala w ww. okresie odmówić zatrudnienia obcokrajowca, jeśli na to miejsce kandyduje osoba posiadająca francuskie obywatelstwo. Francja nadal będzie stosować motyw odmowy zatrudnienia z powodu sytuacji na rynku pracy w określonej dziedzinie lub określonym regionie geograficznym. [Czytaj dalej...]

Zatrudnienie w Finlandii

Finlandia to bardzo atrakcyjny kraj jeśli chodzi o pracę.  Bezrobocie wynosi tu zaledwie: 8,9 proc. Ograniczenia to Dwuletni okres przejściowy. W tym czasie Polacy będą mogli otrzymać pracę, tylko jeśli miejscowy urząd pracy wyda decyzję, że na konkretne miejsce pracy, o które się ubiega, nie można znaleźć Fina lub obywatela „starej” UE. O decyzję urzędu pracy będzie można występować z Polski (jeśli np. znajdziemy zatrudnienie przez Internet lub już z Finlandii).

Okres przejściowy nie będzie dotyczył tych, którzy przed 1 maja przez co najmniej 12 miesięcy z rzędu pracowali już w Finlandii. Swobodnie będą mogli podejmować pracę także członkowie rodzin tych, którzy już tam pracują. [Czytaj dalej...]

Zatrudnienie w Danii

Obecnie w Danii bezrobocie wynosi ok: 6,1 proc. Ograniczenia odnośnie pracy nie są jednak zbyt wielkie. Polacy jeszcze co najmniej przez dwa lata będą musieli ubiegać się o pozwolenie na pracę i pobyt. Kopenhaga obawia się przede wszystkim wykorzystywania jej hojnego systemu opieki społecznej.

„Warunkiem otrzymania pozwolenia na pracę i pobyt będzie zatrudnienie na pełny etat i na warunkach zgodnych z obowiązującymi na duńskim rynku pracy. Utrata zatrudnienia będzie pociągać za sobą utratę pozwolenia na pracę i pobyt” — napisano na stronie internetowej duńskiej ambasady w Warszawie. Polakom będzie trzeba płacić tyle, ile nakazują umowy branżowe. Dzięki temu nasi obywatele nie będą w tej materii dyskryminowani, lecz z drugiej strony trudniej im będzie znaleźć zatrudnienie. [Czytaj dalej...]

Zatrudnienie w Belgii

Bezrobocie w tym kraju wynosi jedynie 8,5 proc. W Belgii obowiązuje 2 letni okres przejściowy na podejmowanie pracy dla Polaków i innych osób z krajów wstępujących do UE po 1 maja 2004. Osoby, które zamierzają starać się o pracę w ciągu tego 2 letniego okresu nie mają możliwości korzystania z belgijskiego systemu zabezpieczeń socjalnych jak w przypadku obywateli belgijskich lub innych mających prawa do legalnej pracy w tym kraju. Legalne podejmowanie pracy najemnej w Belgii przez polskich obywateli ograniczone jest do nielicznych przypadków: [Czytaj dalej...]

Pobyt w Austrii

Od 1 maja 2004 r. przestały obowiązywać dotychczasowe ograniczenia w zakresie prawa pobytu. Zgodnie z 46 p. 1. ustawy o wjeździe, pobycie i osiedlaniu się cudzoziemców „obywatele Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) korzystają ze swobody bezwizowego wjazdu i pobytu”. Dotyczy to także krótkich pobytów dla poszukiwania pracy. Jednak obywatele EOG, którzy nie dysponują wystarczającymi środkami na utrzymanie lub nie posiadają ubezpieczenia chorobowego pokrywającego wszystkie ryzyka, są upoważnieni do pobytu dłuższego od 3 miesięcy tylko w 4 określonych ustawą przypadkach:
— jeśli przedstawią zaświadczenie o zatrudnieniu,
— jeśli udowodnią, że prowadzą samodzielną działalność gospodarczą,
— jeśli wiarygodnie udowodnią, że w ciągu 6 miesięcy od wjazdu zaistnieje dla nich możliwość podjęcia działalności zarobkowej,
— jeśli udowodnią, że będą na utrzymaniu członka rodziny — uprawnionego do pobytu obywatela EOG. [Czytaj dalej...]